fbpx
Skip to content

Mond dichtplakken tijdens het slapen

#ijsbad #kouddouchen #winterzwemmen #wimhof #wimhofmethode

Ja, ik plak ook mijn mond dicht tijdens het slapen. Ik doe dit al ruim 3 jaar en voor mij is het een echte game changer. Het zorgt voor een optimale ademhaling en de daarbij horende gezondheidsvoordelen. En, de neus is namelijk gemaakt om te ademen en je mond is om te eten.  Moet jij dit dan ook doen? Van mondademhaling word je ziek, dus waarom niet zou ik zeggen 🙂

Het ziet er een beetje vreemd uit.. 

Momenteel hoor en zie je steeds meer mensen die hun mond dicht plakken tijdens het slapen of trainen. Arie Boomsma, voetballer Haaland en toptennisster Iga Swiatek deelden dit onlangs nog publiekelijk. Maar waarom doen zij dit? De voornaamste reden is eigenlijk dat het vooral meer energie en focus opleverd omdat je een optimale ademhaling bevordert. 

Een optimale ademhaling heb je nodig om gezond te kunnen blijven leven en prestaties te kunnen leveren. En zoals vernoemd wordt in het boek van James Nestor wordt je door chronische mondademhaling ziek. Nogal een statement, maar ik weet uit eigen ervaring dat een verkeerde ademhaling je lijf ziek maakt. Adem jij bewust? Hieronder heb ik 6 punten opgeschreven waarom ik mijn mond ben gaan dichtplakken tijdens het slapen, en nog steeds doe.

Mond dichtplakken tijdens het slapen om neusademhaling te stimuleren


1. Stikstofmonoxide (NO) productie

Neusademhaling bevordert de productie van stikstofmonoxide (NO) in de sinussen. NO is een gasmolecuul dat de bloedvaten verwijdt, wat vervolgens weer zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de cellen en organen. En dat is wat je cellen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Wanneer hier een disbalans in ontstaat, kunnen cellen verstoord raken en niet optimaal functioneren. En dat wil je niet. 

2. Filtering en zuivering

In je neus zitten slijmvliezen en trilharen en die houden nagenoeg alles tegen wat niet thuishoort in jouw lichaam. Denk aan bacteriën, virussen, pollen, rook, luchtvervuiling etc.. Komt er toch iets binnen wat er niet hoort, dan nies je het met veel kracht weer je lichaam uit, een mooi natuurlijk afweermechanisme. Deze functies zijn speciaal voor je neus ontworpen omdat hij bedoeld is om mee te ademhalen zoals gezegd. De mond heeft die functies niet waardoor de lucht die je longen bereikt ongefilterd is. 

3. Natuurlijk airconditioner

Hij bevochtigt (95% vocht saturatie) en verwarmt de ingeademde lucht, waardoor de lucht beter geschikt is voor je delicate longblaasjes die op haar beurt weer de ingeademde zuurstof opnemen. Het bevochtigen voorkomt ook uitdroging en irritatie van de luchtwegen. Te veel mond ademhalen zorgt juist voor uitdroging.. Heb je wel eens een droge mond?

4. Temperatuur

Je neus brengt de ingeademde lucht op temperatuur (30+ graden) waardoor ze optimaal kunnen functioneren. Adem je koude lucht direct door je mond je longen in, kan dit zorgen voor irritaties. Dit is trouwens ook waarom mensen in koude landen langere en smallere neuzen hebben met kleine gaten waardoor de lucht een langere afstand aflegt naar de longen, en beter wordt verwarmd.

5. Neusademhaling stimuleert een buikademhaling

Om meerdere redenen is een buikademhaling belangrijk. Op de eerste plaats omdat je dan gebruikmaakt van je diaphragma, een heel belangrijke spier die een volledige long beweging mogelijk maakt en zowel je ingewanden als je hart en longen stimuleert en masseert. Een hele mooie functie van je lichaam die precies daarvoor ontworpen is. Adem door je neus en je ademt automatisch meer richting je buik. Een mondademhaling zit vaak veel hoger in je borst. En een borstademhaling veroorzaakt vaak een stressreactie waardoor je het sympatische zenuwstelsel activeert. Zeg maar gerust je gaspedaal, actiestand of “Fight & Flight” modus. En dat is een trigger om bijvoorbeeld adrenaline en cortisol te produceren. Hormonen die zorgen voor een gejaagd (stressvol) gevoel. 

6. Langzamere en diepere ademhaling

Met neusademhaling krijg je automatisch een langzamere en diepere ademhaling, wat gunstig is om stress te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren. Het stimuleert je nervus vagus, de belangrijkste zenuw in je lichaam, die zorgt voor rust en herstel in je systeem. Een tragere ademhaling betekent een tragere hartslag, lagere bloeddruk en minder spierspanning, kortom: minder stress in je lichaam. Ga maar na hoe je ademt als je heel gespannen bent of hard aan het sporten bent (is ook een vorm van stress). Bijna altijd is dat snel, hoog in je borst en door de mond. Inclusief droge mond.. Niet handig dus eigenlijk 😉

7. Mondademen gedurende de nacht veroorzaakt vroeg of laat problemen

Chronisch mondademen kan leiden tot verkeerde ademhalingspatronen, zoals te veel ademhaling en verkeerde zuurstof-koolstofdioxide balans, wat kan bijdragen aan lichte maar ook zwaardere gezondheidsproblemen. Snurken, slaapapneu, verstoorde nachtrust, moe wakker worden, geen energie om op te staan… etc.. 

8. En de laatste nuttige reden is dat de neus waarschuwt.

In de neus zit ook reukslijmvlies, de neus stelt ons in staat te ruiken. Dat is niet alleen fijn wanneer je een lekkere maaltijd voor je neus krijgt, het zorgt er ook voor dat we een waarschuwing krijgen wanneer er verdachte lucht binnendringt.

Disclaimer: het dichtplakken van je mond is slechts 1 van de verschillende maatregelen om je ademhaling te optimaliseren en te trainen. Wil jij ook aan de slag met het trainen en optimaliseren van je ademhaling? Iedereen kan het, je moet alleen even weten hoe.. 

Neem gerust contact op via maarten@ademeffect.nl / 06-36386744 of plan een korte kennismaking in van 15 minuten om te kijken wat ik voor je kan betekenen https://calendly.com/ademeffect/kennismaking 

Leuke tip: dat neuriën is een leuke manier om je neusademhaling te stimuleren. Het is verder ook rustgevend en zorgt voor de aanmaak van 15 x meer stikstofmonoxide 😉

Wil jij ook een keer een ijsbad ervaren? Boek dan nu jouw plekje bij een Wim Hof Workshop

Wat anderen zeggen over Adem Effect

Boek dan nu jouw plekje bij een Wim Hof Workshop

Logo AdemEffect

Adem Effect is coach voor ondernemers en (top)sporters geeft workshops en presentaties voor bedrijfen en traint particulieren. Daarnaast geef ik ook Wim Hof Fundamental Workshops in Drenthe of op locatie.

Door middel van ademcoaching, koudetraining en mindset wordt je fysiek en mentaal sterker. Je krijgt meer energie, een robuust afweersysteem, geen last meer van stress, meer focus en je creëert de juiste mindset om maximaal te presteren en je doelen te overstijgen. 

Volg mij op mijn socials: