fbpx
Skip to content

BOLT Ademtest

De BOLT ademtest

Doe de BOLT ademtest en ontdek of jij of jij op de juiste manier adem haalt. Het resultaat van de ademtest geeft je direct feedback en je ziet wat je kan doen om je ademhaling en je gemoedstoestand te verbeteren.

Voor deze ademtest gebruiken we de BOLT ademtest. De BOLT ademtest (Body Oxygen Level Test) is ontwikkeld door Patrick Mckeown en het een test om je koolstofdioxide tolerantie te testen. Met name wanneer je fysieke en mentale prestaties wilt leveren of bij sport is het goed naar je BOLT-score te kijken. Maar eigenlijk is het voor iedereen interessant. Het zegt iets over jouw fysieke conditie.

Waarom is dat interessant? We ademen zuurstof in en koolstofdioxide uit. De zuurstof wordt via de longen opgenomen in het bloed (zuurstof wordt gebonden aan de rode bloedcellen). Van het bloed gaat de zuurstof naar de spieren en de organen. 

Wat de meeste mensen niet weten, is dat er koolstofdioxide nodig is om de zuurstof vanuit het bloed naar de spieren en organen te laten gaan. Koolstofdioxide zet de deur als het ware open naar de spieren en organen. Adem je nu te snel, dan adem je teveel koolstofdioxide uit, waardoor je het snel benauwd krijgt en zo die snelle ademhaling in stand houdt. Met andere woorden je zet je lichaam onbewust op het standje stress en kan je lichamelijk en geestelijk niet optimaal presteren. Dus heb je al spanning of stress ergens van, dan wordt die alleen maar erger en zit je vast in een vicieuze cirkel. Met de BOLT ademtest kan je direct zien of dit bij jou het geval is of niet. 

Doe nu de BOLT ademtest

Hieronder zie je 4 simpele stappen om de BOLT ademtest op een juiste manier uit te voeren. Lees de stappen eerst goed door en ga dan pas van start met de ademtest. Zorg in ieder geval dat je een stopwatch (zit ook op je telefoon) bij de hand hebt om de tijd op te nemen. Doe de test het liefste direct als je wakker wordt voor de beste feedback.

LET OP: doe de test altijd rustig zittend op een bank of stoel. Doe de test of ademhalingsoefeningen nooit in de auto, bij of in het water.

STAP 1

Ga rustig zitten en zorg dat je op jouw normale manier adem haalt. Heb je je net ingespannen? Zorg er dan eerst voor dat je weer rustig bent en normaal adem haalt.

STAP 2

Wanneer je op een normale manier adem haalt tel je 3 ademhalingen (in en uit). Bij de 3e uitademing houdt je je adem in en start je de stopwatch. Hou ook je neus dicht zodat je niet kan smokkelen en forceer niets!

sTAP 3

Tijdens het inhouden van je ademhaling voel je vanzelf wanneer je weer wilt ademhalen. Dat heet een ademprikkel. Ga niet geforceerd je adem inhouden want als je weer start met ademen moet je in staat zijn gewoon rustig verder te ademen zoals bij stap 1.

STAP 4

Wanneer je weer start met ademen stop je de tijd. Als het goed is adem je nu weer gewoon op een normale rustige manier. Dus als je op adem moet komen dan is de test niet juist. Wat is je tijd?

LET OP! Bekijk pas na de test het schema hieronder en lees welke BOLT score je hebt behaald met de BOLT ademtest.

Check jouw BOLT score

De score van de BOLT ademtest kan veel vertellen over hoe je ademhaalt en in welke staat je lichaam zich verkeerd. Ben je relaxed en adem je goed of ben je gestressed en adem je slecht. Het is goed om te realiseren dat dit een momentopname is. Doe de test 3 keer per week in de ochtend voor de beste feedback.

SLECHT

< 10 seconden

Dit is niet best. Heb je wel goed gemeten?

Ademen gaat via de mond naar de borst en is duidelijk zichtbaar en hoorbaar. Het is onregelmatig en zonder pauze. Het voelt benauwd alsof je moet happen naar lucht.

20 tot 30 ademhalingen per minuut

MATIG

+/- 15 seconden

Je ademt zwaar en diep. Misschien zonder dat je dit zelf doorhebt. Het is belangrijk dat je leert rustiger te ademen.

Adem via de mond en neus naar de borst. Ademhaling is hoorbaar en tussen de ademhalingen in zit regelmatig een korte pauze.

15 tot 20 ademhalingen per minuut

OK

+/- 25 seconden

Je ademt nog ongeveer twee keer zo veel als de medische norm. En de kans is groot dat je ademhaling bij inspanning of stress veel zwaarder wordt.

Adem door de neus vanuit de buik. Redelijk kalm en rustig adem je zonder al teveel geluid of beweging.

10 - 15 ademhalingen per minuut

GOED

+/- 40 seconden

Je ademhaling is uitstekend. Niets meer aan doen ;).

Ademen gaat moeiteloos, geluidloos en zonder zichtbare beweging.

6 tot 10 ademhalingen per minuut

Wat kan je doen?

En ben je geschrokken van de uitslag of juist heel blij? De meeste mensen hebben een MATIG tot OK score. Wees gerust, er is nog geen rede tot zorgen. Sterker nog, met een paar simpele oefeningen kan je je score al verbeteren. Ook als je score GOED is dan heb je veel baat bij deze oefeningen. Download nu de 5 oefeningen die je kan doen om je BOLT score te verbeteren.

Heb je nu een slechte score dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met de 5 oefeningen in de download. Kom je er niet uit? Stuur me dan een berichtje op maarten@ademeffect.nl zodat ik je op weg kan helpen.

Herken jij bij jezelf 1 of meerder onderstaande klachten?

WAKE-UP! Dit zijn geen normale klachten!

Wist je dat na 8 weken stress de cortisol in je lichaam zo hoog is dat je al burn-out verschijnselen kunt hebben? Tel je weken eens terug, hoe lang voel je je al zo?

Het is helemaal niet erg dat dit gebeurt. Het sluipt erin en dat overkomt je. Maar omdat je dit nu leest ben je er nog op tijd bij. Dit gevoel van “aan staan”en dit stressniveau is omkeerbaar maar dan moet je NU wel in actie komen!

Dat doe je niet door een weekendje rustig aan te doen of een avondje sporten of netflixen. Helaas helpt dit niet meer. De afleiding is fijn, maar je zenuwstelsel blijft overprikkeld. Bij het minste geringste is dat gejaagde gevoel weer terug in je lijf en in je hoofd. Loop je ermee door, dan riskeer je veel grotere negatieve effecten op je gezondheid. 

Je zou willen dat: Je weer on top of the game bent, je weer in controle bent, details niet aan je voorbij gaan, een bruisend gevoel hebt in je lijf die zelfs aanslaat op de mensen om je heen. 

Je hebt een RESET nodig van het stressniveau in je systeem dat je hebt opgebouwd. Start met ademcoaching en wees weer in controle van je gezondheid en van wie je bent!

"Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. Wacht niet tot het te laat is en kom nu in actie!"

Laten we starten een gratis intake van 15 minuten

Vul onderstaand formulier in en ik neem direct contact met je op

Logo AdemEffect

Adem Effect is coach voor particulieren, ondernemers en (top)sporters en geeft workshops en presentaties voor bedrijfen. Daarnaast geef ik ook Wim Hof Fundamental Workshops in Drenthe of op locatie.

Door middel van ademcoaching, koudetraining en mindset wordt je fysiek en mentaal sterker. Je krijgt meer energie, een robuust afweersysteem, geen last meer van stress, meer focus en je creëert de juiste mindset om maximaal te presteren en je doelen te overstijgen. 

Volg mij op mijn socials: