fbpx
Skip to content

De 10 grootste voordelen van een ijsbad

IJsbad - koud douchen - winterzwemmen

#ijsbad #kouddouchen #winterzwemmen #wimhof #wimhofmethode

In dit artikel lees je De 10 grootste voordelen van een ijsbad. Blootstelling aan de kou is niet nieuw. Dit kan door middel van een ijsbad, koud douchen of zwemmen in natuurwater in de winter. Veel mensen hebben het erover, veel mensen hebben het wel eens gedaan en tegelijkertijd weten nog steeds veel mensen niet wat nu precies de voordelen zijn van blootstelling aan de kou. Goed nieuws! Er zijn enorm veel gezondheidsvoordelen te behalen wanneer je regelmatig, of zelfs dagelijks, jezelf blootstelt aan kou.

Wanneer je een ijsbad neemt, dan vindt er een soort reset in je lichaam plaats dat vele processen activeert. Je sympatische zenuwstelsel (fight & flight) wordt geactiveerd, je immuunsysteem krijgt een boost en je vasculaire systeem wordt flink getraind. Er komt Ook een enorme hoeveelheid noradrenaline vrij waardoor je alert en gefocust bent. Ook volgt er een flinke shot dopamine waardoor je zelfs nog uren na het ijsbad een euforisch gevoel kan ervaren.

De kou is ook voor getrainde mensen nog altijd oncomfortabel. De kracht zit hem dan in de juiste mindset en focus. Dit zal je helpen om comfort te vinden in een oncomfortabele situatie. Bewust ademen speelt daarbij een belangrijke rol uiteraard. In dit artikel lees je daar meer over.

Hier zijn de 10 groote voordelen van een ijsbad

 

1. Minder stress

Het lijkt een beetje tegenstrijdig, want met blootstelling aan kou verhoog je in zeer korte tijd het stressniveau in je lichaam. Echter is het heilzame stress (Eustress) die er juist voor zorgt dat je beter bestand bent tegen stress. Dit proces kun je eigenlijk zien als een workout (hormesis) voor je “stresssysteem”. Ook komt er een flinke dosis (tot wel +540%) noradrenaline vrij. Het mooie daarvan is onder andere dat dit shot adrenaline het cortisol (stresshormoon) niveau doet dalen. Dus wanneer je regelmatig een ijsbad neemt, wordt je lichaam enorm weerbaar tegen elke vorm van stress.

Daarnaast helpt het ook bij het verminderen van symptomen van depressie en angst. Dit komt doordat de koude temperatuur helpt bij het stimuleren van de productie van endorfine, serotonine en andere feel-good stofjes in het lichaam. Prachtig toch?!

2. Sterker immuunsysteem

Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste effecten. Wanneer je een ijsbad neemt wordt de productie van witte bloedcellen gestimuleerd en worden ontstekingseiwitten onderdrukt. Tevens worden ontstekingsreacties van aanwezige ontstekingen in het lichaam verminderd. Dit leidt tot een versterkt immuunsysteem, wat het lichaam beter kan beschermen tegen ziekten en infecties. 

In 2011 deed de Radboud Universiteit samen met Wim Hof onderzoek naar de positieve effecten van zijn methode. Tijdens dit onderzoek kregen Wim Hof en een aantal random proefpersonen de E-coli bacterie geïnjecteerd. Deze bacterie zorgt er normaliter voor dat je erg ziek wordt met symptomen als koorts, hoofdpijn etc. 

Wim Hof deed tijdens deze test zijn ademhalingstechnieken en had nagenoeg geen van deze symptomen. In dit onderzoek werd vastgesteld dat Wim Hof zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. De resultaten lieten zien dat hij slechts de helft van het aantal ontstekingseiwitten produceerde ten opzichte van de andere proefpersonen.

Later werd dit experiment herhaald door een groep mensen die getraind werd door Wim Hof en een groep ongetrainde mensen. Hierbij werd wetenschappelijk bewezen dat men door middel van de ademhalingsoefeningen in combinatie met de koudetraining, in staat is om het autonome zenuwstelsel en daarmee het immuunsysteem te beïnvloeden. Waanzinnig!

3. Betere stofwisseling

Wanneer je je lichaam blootstelt aan kou in bijvoorbeeld een ijsbad, dan gaat je hartslag en bloedsomloop daar flink op reageren. Het hart gaat sneller kloppen, je bloedvaten en haarvaten trekken samen en gaan snel open en dicht. Hierdoor wordt je algehele vasculaire systeem als het ware getraind. 

Het resultaat daarvan is ook dat je bloedsomloop beter gaat werken en daardoor in staat is de verschillende stoffen in het bloed sneller en eenvoudiger naar de juiste plaatsen in het lichaam brengt. Denk aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose, vetzuren etc. Tegelijkertijd worden afvalstoffen ook sneller afgevoerd je lichaam weer uit.

4. Lagere bloeddruk

Zoals al omschreven bij de stofwisseling gaat je vasculaire systeem, de algehele bloedsomloop, beter werken. Dat heeft als resultaat dat jouw hart ook minder hard hoeft te werken om al het bloed rond te pompen. Het krijgt hulp van je al je bloedvaten en haarvaten in je lichaam, waarvan de elasticiteit flink wordt verbeterd. En door deze verbeteringen in je vasculaire systeem gaat vervolgens automatisch je bloeddruk naar beneden. 

5. Betere slaap

Blootstelling aan kou stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine, waardoor je gemakkelijker in slaap zult vallen en langer kunt slapen. Daarnaast zal je lichaam hard gaan werken om zichzelf weer warm te maken. Een automatisch proces waardoor je bloedvaten ook wijder open zullen gaan staan. Die warmte maakt je in de avond ook lekker rozig. Een van de mooist voordelen van de 10 grootste voordelen van een ijsbad. Check!

6. Meer energie

Door blootstelling aan kou wordt er in het lichaam een hoge dosis aan adrenaline en noradrenaline geproduceerd. Hierdoor sta je direct aan. Je sympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd en daardoor zul je nog uren na het ijsbad of koude douche een staat van alertheid, en energie ervaren. Daarnaast gaat je algehele zenuwstel, stofwisselingssysteem en cardiovasculair systeem beter werken. Hierdoor werkt je lichaam beter en dit levert je dagelijks meer energie op. En de “overwinning” op de kou geeft je uiteraard ook een energiek gevoel. 

7. Meer focus

Het sympatische zenuwstelsel heeft veel mooie eigenschappen, die je goed kunnen helpen bij de uitvoering van moeilijke taken en zaken waar je alert voor moet zijn. Hierdoor ben je ook in staat om meer focus te houden op de verschillende zaken in het dagelijkse leven. Je algehele mentale helderheid zal hierdoor flink verbeteren. Geen pilletje of koffie meer nodig kan je bijna zeggen.

8. Beter humeur

Hoe kan je nou een beter humeur krijgen van iets waar je mogelijk een hekel aan hebt? Nou, heel eenvoudig. Wanneer je lichaam merkt dat het in een koud bad wordt ondergedompeld, gaat het tot wel 250% meer dopamine produceren dan normaal. Daarnaast komt er endorfine, oxytocine en serotosnine vrij. Dit worden bij elkaar ook wel de ‘happy hormones’ genoemd.

Wanneer je de blootstelling aan kou in de ochtend doet, zul je dus de rest van de dag een gevoel van geluk en blijdschap ervaren. Zo eenvoudig kan jij gebruik maken van dit voordeel van de 10 grootste voordelen van een ijsbad 😉

9. Afvallen

Wanneer we regelmatig ons lichaam blootstellen aan kou, wordt er bruin vet gecreëerd. In tegenstelling slaan het witte vetweefsel vetten op die je (teveel) eet: hier word je dus dik(ker) van. Bruin vetweefsel zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft door vetten en glucose te verbranden

Daarbij komt ook dat je met blootstelling aan kou je stofwisseling gaat verhogen. Hierdoor zal het lichaam meer energie produceren en meer calorieën verbranden. Dus de verbeterde stofwisseling en de aanmaak van bruin vet zullen je helpen om strakker in je vel te zitten.

10. Betere tolerantie tegen kou

En niet heel verrassend natuurlijk. Want ja, blootstelling aan kou kan helpen bij het verhogen van je tolerantie voor kou. Naarmate je lichaam gewend raakt aan koude temperaturen, kan het gemakkelijker worden om met koud weer om te gaan. 

Blootstelling aan kou kan je eigenlijk ook prima vergelijken met een workout. Als je begint met hardlopen, dan is het in het begin soms lastig en je hebt al snel spierpijn. Maar na een tijdje verdwijnt de spierpijn en kan je ineens 5 kilometer hardlopen zonder te stoppen. Et voilà, je hebt jezelf een gewoonte aangeleerd waarop je dan ook makkelijker verder kan bouwen. Zo simpel, maar zo effectief!

Conclusie luidt dus dat bij regelmatige blootstelling aan de kou, het steeds makkelijker wordt om van de 10 groote voordelen van een ijsbad te profiteren.

Wil jij ook een keer een ijsbad ervaren? Boek dan nu jouw plekje bij een Wim Hof Workshop

Wat anderen zeggen over Adem Effect

Boek dan nu jouw plekje bij een Wim Hof Workshop

Logo AdemEffect

Adem Effect is coach voor ondernemers en (top)sporters geeft workshops en presentaties voor bedrijfen en traint particulieren. Daarnaast geef ik ook Wim Hof Fundamental Workshops in Drenthe of op locatie.

Door middel van ademcoaching, koudetraining en mindset wordt je fysiek en mentaal sterker. Je krijgt meer energie, een robuust afweersysteem, geen last meer van stress, meer focus en je creëert de juiste mindset om maximaal te presteren en je doelen te overstijgen. 

Volg mij op mijn socials: